#30

 

Torsdagen startades med en risrulle och sedan 3km på löparbanan och utegymet, får passa på när det är gratis! Resterande tid av dagen gick åt till att sammanställa projektarbetet i en power-point till redovisningen.

Efter lunchen blev det en promenad till Wanda Plaza för att vara skolmodell och handla lite mat på Wal mart. Hann med två fikapauser; först en choklad puff (marshmallowsbröd med mörk chokladfyllning) och som avslutning på dagen två färska donuts - gott & billigt är en farligt bra kombination!

 

Redovisningen idag gick lugnt och smärtfritt igenom, var inte alls nervös som jag trodde att jag skulle vara. Skönt att scenskräcken inte är lika farlig som den en gång varit. På eftermiddagen blev det utvärdering och gruppfoto utanför Air garden tillsammans med Wei wei.

Kvällen är laddad med en sista middag på någon restaurang med klassen och Sinoteket, hoppas på något riktigt gott men det tror jag allt! Misstänker att kvällen kommer bli lång, men det gör inget då vi bara ska flyga till Beijing i morgon!!

 

I morgon är det allra sista gången jag någonsin kommer att få njuta av min älskade risrulle till frukost, faktiskt det jag kommer sakna mest härifrån! Även om det går att göra i Sverige kommer den inte alls smaka likadant, well that's life!

 

Så här ser lördagen ut på ett ungefär;

08:00 Frukost = RISRULLE!

12:00 Ut checkning från Campus

16:00 Planet lyfter

18:00 Landar i Beijing; ta oss till hotellet och checka in

20:00 Stadsvandring/sova?!

 

Beijing kommer att bli mycket spännande, har hört en del rykten från klasskompisar som varit där innan, men är inte nervös för det. Tror att vi kommer får det riktigt roligt och i värsta fall finns Sinoteket på telefon! Kommer inte orka blogga i morgon utan tar och gör det efter söndagens äventyr! LATER & GODNATT


#29

Bussresan har inte alls gått som planerad idag när vi skulle besöka staden Hangzhou, på vägen dit var det en trafikolycka på motorvägen vilket ledde till en timmes bilkö.

 

Först påminde staden om ett mini Shanghai men när man kom närmare sjön (West lake) ändrades uppfattningen, det var skönt att komma iväg från centrumkaoset och få se lite natur. Dock var det mycket turister på en del ställen och de flesta vill att man ska vara med på bild så vi har varit lite kändisar idag också, om man hade tagit betalt varje gång hade vi kanske varit rika nu?!

 

På eftermiddagen kom en ordentlig regnskur och åska, kineserna flinade åt oss som sprang runt i shorts och regnjacka. Hemfärden blev framflyttad då några i klassen hade gått så långt ifrån att det tog över en timme att gå tillbaka. Hann i alla fall se en bra bit in på Casino royal (dubbad på kinesiska) och äta en påse jordgubbar i en varm buss. Det fick bli en ananas på pinne och en 'vårrulle med nudlar' till kvällsmat..

 

 

Torsdagen kommer inte alls bli lika äventyrlig, endast en promenad till Wanda plaza. Hela dagen kommer att gå åt till projektet då dead-line är på fredag.

 

Sheng ri kuai lè Christian :D

GODNATT


#28

I dagens hetta besökte vi det kinesiska buddist templet Tian Tong Si. Först fick vi gå en bra bit för att bussen kunde inte köra hela vägen upp, ingen vind och temperaturen var redan uppe i minst 30°. Templet var väldigt fint men likt andra vi redan sett och man fick inte vandra i bergen som det var planerat. För att komma till "utsikts tornet"(bilden) fick man gå upp för en gigantisk lång trappa, det tog sin tid och det blev en fikapaus med mycket vatten!

Vid lunch gasade bussen tillbaka in mot Ningbo och släppte av oss på ett kinesiskt teahus, där det även serverades buffé.

1) 'Korven' längst bort smakade papya. Kexen i mitten som knäckebröd. Bambu smakade föråldrade rabarber.

2) Musslorna var riktigt goda, saltiga!(Skulle mamma ha gillat..) Den gröna bönan bredvid var bara mjölig..

3) Majskolv, saknade SMÖRET(något de inte har i detta land!). Kall pasta med vitlökssås, gott!

1) Provade ett Lichee tea, ingen vidare och eftersmaken var hemsk. Saknar mjölken, något de inte heller har eller har men det är fejkmjölk och kommer inte från kon!

2) Maneten smakade som sist, väldigt speciell! "Aprikosen" sladdrigt och mjöligt, Ärtorna helt ok. Vanlig kallkyckling(med ben och allt såklart). Vårrullarna är godkända, de vi gjorde hemma har varit bäst hittills!

 

Nu ikväll blir det skolarbete och kanske en kvällspromenad senare för att köpa ananaspinne! Hmm gillar inte riktigt att solen har blekt mitt hår, längtar redan till hösten då det åter ska bli mörkt igen! HARÉ


#27

Läraren lär mig lite Thai Chi, mycket detaljer att komma ihåg..

Var uppe och hoppade klockan åtta idag för att hinna äta en risrulle innan lektionen i Thai Chi, det var jätte roligt och häftigt. Mycket detaljer hur man ska ha händer och vilken hastighet man ska röra sig i, det var väldigt intressant!

 

I utförandet av Tai Chi arbetar man med att återbalansera Qi-energin = att återskapa balansen mellan det fysiska, mentala och själsliga i människan. Det kan även representera symbolerna Yin(mediativ, feminint)  och Yang(kampsportmönster, maskulint), finns två former en lång(108 rörelser, 30 minuter) och en kortare (24 rörelser, 10 minuter)

Efter lunchen fick vi lära oss hur man skriver kaligrafi, svårt att få till detaljerna men det är i alla fall läsbart(ibland). Kinesen som lärde ut skrev dikter och historier som vi sedan fick, jag bad honom skriva mitt kinesiska namn också :)

 

Bilden; den vänstra har jag skrivit och den högra har den kinesiska professorn gjort.

Tyckte jag fick till det hyffsat bra, det står "Jag gillar/älskar Kina/Sverige, lycka, Sverige/Kina och Ningbo"

Solen gassade på redan klockan nio i förmiddags, har blivit mycket vatten idag men ändå har jag lyckas få huvudvärk. Jag & Marika solade lite innan lektionen på gräsmattan, det var riktigt gött synd att tiden rann iväg för fort bara..

 

I och med att det är Wei Weis födelsedag idag ska hela klassen iväg till en restaurang och fira lite, det ryktades om att det ska bli en där kocken står vid bordet och tillagar det du vill ha. Jag hoppas på det för det verkar kul men det återstår att se!

 

Morgondagen blir också tidig då vi ska iväg med bussen till ett tempel, äntligen ska vi utanför stan! Dock ska det bli närmare 31°C så bussresan kommer antagligen bli jobbig. LATER!


Sheng ri kuai lè Wei Wei :D


#26

Dagens citat av Michelle Nyroos; "Det är för mycket upp och för lite ner"

 

Zoot var helt okej, det var nog ett bättre ställe från ett djurperspektiv mot andra parker där de nästan bara lever i trånga burar. Var inte den bästa skötseln och lite väl trångt ibland men jag var redan förberedd på det. Mycket betong och smutsit vatten....tråkigt att de inte hade kvar pandorna (klassisk svart/vit), fanns bara röda.

 

Kändes att man spelade fotboll igår och det är som vanligt inga gåvänliga vägar som man vandrar runt på!  För att vara positiv var vädret mycket soligt med brännande hetta, lyckas få mest färg på axlarna.

 

Ska vandra ner en våning till rum 8209 för en filmkväll med brudarna. Vi förtjänar att slappa, det är söndag!

HARÉ

The lake big notice safety of depth water..

#25

 

JAAAAAAAAAAAAAAAAARÅH! Vi vann fotbollsmatchen med 10-5, precis efter matchen firade jag det med en kexchoklad, smakade UNDERBART! Klasserna som varit här innan oss andra år har förlorat stort varenda gång, kändes riktigt bra att vinna! Roligt var det också, längesedan man spelade något seriöst.

 

Innan matchen var det tänkt att vi skulle ha lite träning/ uppvärmning men när vi kom till planen hade de stängt alla grindar fast det var kineser som spelade där inne. Det stod en vid ena grinden men hon vägrade att släppa in oss, kunde ingen engelska heller. Ringde Wei Wei som ringde en lärare och samtidigt kommer det en man med nyckel, men vi får fortfarande inte trots att vi bokat en plan. Till och med kineser innifrån som ville ut fick inte, vi kunde ju få för oss att smita in.. de tryckte igenom vattenflaskor till dom genom grinden! Total vägrade att öppna bara för vi skulle träna innan matchen! Efter en halvtimme kom Wei wei och fick åtminstonde värma upp lite innan...

 

Matchen gick bra för oss, kineserna hade ingen vidare taktik och de vågade inte riktigt gå på oss tjejer heller. Hehe efter andra halvlek tog kineserna in en svensk, sydamerikan och en spanjor till sitt lag för de själva inte var tillräkligt bra. Då fick vi lite mer motstånd men det räckte tyvärr inte så nu får de skämas lite till. De kommer säkert tuffa till sig till nästa år så att nästa gäng som kommer hit måste nog bli förvarnade om att vi vann. Förutom taktiken var kineserna snabba och uthålligare. Haha var en kines som var nästan lika lång som mig som nästan hoppade över mig, helt plötsligt försvann han, fattade inget!

 

Mina skor var inte de bästa att spela i, när jag skulle stanna eller vända fortsatte skon vidare så har fått "brännmärken" plus att det tryckte på högra stortåns nageln, den har blivit vackert blå så det blir sandaler resten av resan. Gör inget då vädret ska bli varmare nu, hade 20-25 grader under matchen..det var svettigt vill jag lova och det var gott med ljummet vatten!

 

 

Precis kommit hem från Shamrock, blev pasta med tomatsås denna gången! Nästan hela klassen var där och det skulle delas ut priser så det blev en Tequila Sunrise efter maten (lite mera juice så skulle den varit godare..) Lärde mig lite black jack och ett kortspel jag inte minns namnet på. Man man la ut fyra kort på bordet som tillsammans skulle bli 24 på något räknesätt. Lyckades vinna en gång med mina "mästerkunskaper" i matematik!

 

Är inte känslig mot vårdslös körning men taxin hem var inte att leka med..han kunde inte köra rakt utan vinglade hela tiden, växlade katastrofalt dåligt (ett under att bilen fortfarande rullar), gjorde rondellsvängar i korsningar fast det finns inga rondeller..stannade vid Wanda plaza vilket var helt fel men vi betalade och gick hem istället, han måste varit pårökt eller något. När han bromsade lyfte sätet i bak också, bilen kommer säkert ramla isär vilken dag som helst!

 

Ska bli skönt att sova och imorgon är vi lediga, då ska vi besöka Ningbos zoo och titta på pandorna! GODNATT

 


#24

我想念你

Vädret var inte alls roligt idag, hade varit perfekt bioväder men tyvärr var de enbart på kinesiska. Var inte hela världen hade bara varit kul eftersom det regnar. Istället blir det att plugga och bra det för då slipper vi stressa närmare deadlinen senare! "Lektionen" spenderades med kinesiska studenter där vi lärde oss olika kortspel, vi lärde dom skit gubbe och UNO, de lärde oss något pokeraktigt kortspel.
Förmiddagen spenderades på Walmart, äntligen har jag hittat ett par skor! Dock inte riktigt vad jag tänkt mig men bättre än inga, de var helt okej. En tunnare regnjacka hamnade i varukorgen också..nu är det nog med shopping i Ningbo. Har sett och gjort allt här så nu vill jag bara härifrån, wiie kommande vecka är fullsmockat med utflykter till bl a Wei Weis hemstad :) och efter veckan ska vi till Beijing, WOHOO!
I morgon smäller det, den omtalade fotbollsmatchen mellan oss & kineserna kommer att äga rum! Misstänker att nästan hela universitetet kommer att kolla på, kineserna är väldigt sportintresserade och de sportar varenda dag! Hehe kommer bli tufft men roligt, hoppas man inte får allt för många blåmärken bara...LATER!
1) Det jag shoppat hittills, har höga förväntningar på Bejing nu..
2) Gatuköken ute på gatan
3) Marika, jag & Hannah

#23


Gick till parken utanför skolan i Tisdags, som vanligt är de väldigt stora och synd att de är placerade nära huvudleder så trafiken hörs i vilket fall som helst. Finns en sjö med en strand i mitten av parken men när vi kom fram var det beige sten, där sprack vår glädje! Resten av dagen spenderades på projektarbetet..
Igår fick vi träffa kinesiska studenter som läste engelska, tre tjejer hamnade i vår grupp och de var jätte trevliga! Märks stor skillnad på hur kineser och svenskar beter sig. En kines är väldigt öppen och rakt på sak, säger precis vad man tycker direkt medan en svensk kan vara mer försiktig och inte rakt på sak med en gång. Kan vara 'farligt' att äta annans samtidigt som du går själv vill jag bara säga, du kan få kineser hängandes runt halsen som får för sig att det ska bli middag på en restaurang..snälla låt mig få äta min annans ifred!
Marikas födelsedag firades först med en grattissång på morgonen! På kvällen blev det en kidnappning till den irländska puben Shamrock i Lao Witan, det blev en pizza för mig & Michelle, Hannah tog pasta och Marika en riktig blodig stek! Det var underbart gott, så farligt gott att osten försökte ta kål på min mage! Men jag kan inte låta något så mesigt som ost förstöra kvällen..till efterrätt tog vi varsin Pina Colada(Ingen höjdare alls, smakade bara sprit) och brownie förutom Hannah som tog äppelpaj. Tyvärr ville inte osten sluta så det blev en taxi hem och lägga sig på sängen tills den lagt av, förutom det var kvällen riktig trevlig och pizzan var värd smärtan!
HARÉ GOTT!
Hela gänget! Marika, Jag, Michelle & Hannah :)

#22

Smått & Gott från Kina, klicka för större bild!

1) Varningsskylt för lågt tak
2) Efterlängtade vårrullar med riiiiis
3) DONUTS, var bara tvungen att prova - choco hazelnut med nougatfyllning
1) Akta er för landslide!
2) Cornpancake, vidrigaste jag ätit - man äcklades efter 1/4 del pga av sockret!
3) Haha bästa skylten - go backwards!
1) Offentlig toalett, en väldigt fräsch sådan måste jag påpeka..
2) Frukt, som alltid utomlands, är underbart gott!
3) Kineserna tvättar fönster på en skyskrapa
1) Nödfrukost när risrullen tagit slut, ganska trött på nudlar..
2) Kvällsmat, finns massor att välja på utanför campus i de små gatuköken!
3) Alla skyltar här är bara en vägledning, förbudskyltar måste absolut inte följas

#21

The Air Garden

 

Framöver kommer det inte hända så mycket, hela nästa vecka kommer till mesta dels bestå av projektarbete (grafiska profil åt Xinye). På kvällarna blir det annat såklart men inte säkert jag hinner blogga varje dag.

 

Torsdagskvällen var jag och Michelle ute på en promenad runt campus, de har en trädgård som består av sju våningar, the Air garden, som är till för att gå i och tänka på livet. Riktigt lugnt och skönt där uppe, skulle vilja ha en luftträdgård i Sverige..

 

Fredagen hade vi lektioner i kinesisk kultur/familjeliv och kinesisk affärsstruktur kan man kanske kalla det för. Skriver hela tiden att det är intressant men det är det och jag hittar inget bättre ord tyvärr..efter lektionerna promenerade vi till Wanda Plaza (shopping center), hittade mig ett par sköna piratmysbyxor, nästan bästa köpet hittills. Musik är väldigt billigt här, nu har jag köpt mig fyra skivor för endast 40kr...känner på mig att det kommer bli några skivor till!

 

1) Wiie det åskar! Utsikten från vårt rum

2) Wanda Plaza, gillar deras stilrena design

3) Tina, kinesiska språkläraren

 

 

Gårdagen började med lektion i kinesiska, små orden börjar sätta sig och jag kan komma ihåg några meningar! I och med vädret så kände vi inte för att kliva runt på marknader i regn och tog en taxi till Green Spring SPA plaza Leisure Mall. Mission Complete, nu har jag äntligen fått min efterlängtade massage!!!!! Dock fick hon inte ut alla mina knutar men ett enormt tryck släppte i ryggen, kändes som jag hade blivit bedövad ungefär. Underbart! Men det häftigaste var att stoppa ner fötterna i poolen med fiskar så dom kom och åt på dig, kittlades mest i början men när man väl slappnade av gick det bra. Efter ett tag känns det som att dina fötter har somnat men egentligen är det bara ett stim fiskar som äter på dig..det var kul!

Kvällen slutade med karaoke med klassen, inte det bästa för min hals men det var roligt och jag kan inte vara tyst till musik! Förflyttades oss sedan till en bar med bl a biljard, förlorade mot en kines fast det var inte huvudsaken att vinna!

 

Den här dagen kommer bli lugn, slog i huvudet igår också (klumpig som jag är) Har fått en verkande bula som fått för sig att irritera mig med pulserande värkar! What ever den här dagen kommer bli lugn, ska strosa runt lite marknaden senare. Nu är det i alla fall sol fast vinden har inte värmts upp än...HARÉ GOTT

 


#20


"All I need is someone to catch me when I fall"


Var bara en tidsfråga innan jag skulle få en liten förkylning när man suttit instängd i en buss med mer än hälften av klassen som är sjuka..bara lite täppt och ont i halsen men det ska jag allt ändra på. Kan inte gå och vara sjuk i Kina, big no no! har införskaffat mig kinesiska halstabletter som förhoppningsvis ska hjälpa.
Dagens första lektion handlade om kinesisk arkitektur, mycket intressant och lärorikt! Efter lunchen blev det till att öva lite fler fraser på kinesiska, går sådär kan jag säga men det funkar fint(ibland)!
Blev en sväng till marknaden i eftermiddags, hittade inget roligt förutom en enkel scarf för 15kr. Tycker det är synd att kineserna ska förstöra klädesplaggen eller skorna med massa fult glitter, inte lite heller utan de överdriver till max! Hur snyggt kan det vara att gå omkring som en discokula?! NEJ tack det är inte något jag gillar tyvärr. Det finns ett antal marknader till så kanske hittar något senare, kan vara jag som är för kräsen och petig också...LATER!

#19Xinye heter företaget vi ska jobba emot och vi var där på studiebesök. Fick oss en rundvandring och även en muntlig presentation, tycker dock synd om arbetarna som får stå och göra samma sak varenda dag..det såg inte bekvämt eller roande ut. Ljudmiljön var inte den bästa heller och golven bestod av betong! Glömde min kamera på rummet imorse, tror det berodde på min frustation på mobilen som inte ville starta korrekt. Därför är bilderna av dålig kvalité då det är taget med bara mobilkameran, funkar helt okej ändå tycker jag. Efter fabriken besökte vi ett kinesiskt tryckeri (bilden ovan) även där ljudliga och trångaarbetsmiljöer, funkar men ser inte bekvämt ut.

Fabrikslunchen var jättegod (blev ingen åsnepenis som tur var), dock tycker jag inte kalla nudlar är någon hit men är man hungrig så funkar det mesta! Pomme fritsen ville jag inte äta så de lämnade jag helt, gissar att de även var kalla. Synd bara att det var lite mat man fick, blev inte mätt på det lilla åt både min bricka, michelles och marikas.Efter skolan blev det en sväng till marknaden, den billiga såklart! Riktigt nöjd över mina köp idag och kan tyvärr inte tala om vad jag köpt. ska dit igen och shoppa kläder nästa gång. Kvällen avslutades först med en liten rätt från gatustånden utanför universistet och slutligen en jogging runda med Wei Wei, mycket trevligt och ett bra slut på dagen! GODNATT

#18

Tian Yi Square
Igår kväll var vi ute på en guide tur med klassen inne i ena centrumet (de har två stycken), finns många fina parker i Ningbo och gott om affärer, känns dock som det är samma saker överallt som alltid. En och annan liten butik som sticker ut men då får man leta lite.

Försäljare finns det gott om såklart, men de är inte lika jobbiga här som de var i Shanghai. De har sina små knep för att man inte ska ignorera dom. Den bästa hittills har varit en kvinn a, vi gick in på en park strax innan åtta på kvällen. Hon startar konversationen med "Hello ladies we're closing eight o'clock" när man svarat på det så började hon den klassiska "want to buy watch, DVD, shoes...?!" de har sina knep en del, fast alla är inte lika bra. Haha den sämsta var "Hello madam, you're beautiful, I love you, want to buy watch, DVD...?!" för jag vill absolut köpa saker av dig för att du "älskar" mig efter en hundra dels sekund, big no no!

Sinoteket bjöd på middag i slutet av dagen på restaurangen Lao Wai Tan, AC hade gått sönder och vi skulle sitta på övervåningen under köket. De hittade en fläkt tillslut som tur var för vi skulle få prova på stark mat den här gången. Stark mat är alltid starkt, sen finns det olika nivåer på det och det fanns några rätter med fart i! En av rätterna var manet med lite grönsaker till. Svårt att beskriva smaken men det var lite syrligt samtidigt som det var sött, själva konsistensen på manet var slemmigt fast krispigt inuti, kan tyvärr inte svara på hur det är tillagat! Ångkokad plattfisk men den var smaklös och slemmig, sparris med chili - den var det fart i på riktigt! Tofu, kyckling grytor, biff med grönsaker och allt var tillagat med chili förutom några gurkrätter.
Vårt klassrum samt en av ledarna från Sinoteket

Dagen bestod mest av föreläsningar, den första var en kinesisk man som välkomnade oss och berättade om universitetet, ca 20 000st studenter studerar på heltid. Lektionen efter lunchen hölls av en kinesiska kvinna och den handlade först om piktogram mot dom kinesiska tecknen (deras utveckling genom historien kan man säga) och slutligen skillnaden mellan kinesisk & västerländsk reklam. Intressanta ämnen och det roligaste var piktogramen, kan känna igen några kinesiska tecken nu efter det i alla fall! Men som sagt, kinesiska språket tar långtid att lära sig tyvärr, beroende på din egna förmåga att lära dig saker också.
Vädret idag kan beskrivas som "svensk sommar med ishavsvindar" (citerat av Michelle Nyroos). Morgondagen kommer att bestå av ett besök på den fabrik som vi ska hjälpa att ta fram en grafisk profil åt, samt en liten "affärslunch" som kan bli intressant...kanske får åsnepenis som anses vara en väldigt fin delikatess i Kina! Efter lunchen ska vi vidare till ett kinesiskt tryckeri, sen får vi hitta på vad vi vill tills det är dags att sova.

Jag börjar bli irriterad på att det aldrig finns servetter eller toapapper någonstans, utan man ska ha med sig eget och det är inte alltid man har det i bakhuvudet när man är van att det är standard. Nu har man lärt sig det som tur är, men fortfarande irriterande när man råkar glömma och får hålla sig ytterligare en stund till! Well well..HARÉ

#17

DSAO-SHARNG!
(godmorgon)

07:45 ringde klockan i morse, jag & Michelle hade bestämt oss för att prova på frukosten. Hittade dock inte stället vi blivit tipsade om men vi hittade en kö med kineser så vi ställde oss där med. Det blev en risrulle med ägg och vinäger (man fick peka på olika saker som låg framme i skålar) var riktigt gott dock blev jag inte mätt. Ska äta något mellanmål senare..vi ska få en guide tur på området idag!
Nu blev vi utslängda från vårt rum också, klockan är 09:00. Städerskorna kom och knackade på, de kan ingen engelska och de börjar vifta att vi ska gå. Jag som har alla mina saker utspridda också, tack för varningen innan att vi ska byta rum! Nu är jag så sur och jag har säkert glömt något..det viktigaste är med i alla fall! Hatar stress på morgonen, om en kvart har jag lugnat ner mig..Look on the bright side of life!

Vårt rum, fast spegelvänd!

#16


Var underbart att gå upp klockan 05:45 denna morgon..var ett tag sen man gjorde fast efter man fått i sig lite mat i magen så blir man pigg! Hela klassen åkte buss till staden Suzhou (kinas "venedig" kallas så pga sina kanaler), som varit/är en handelsstad för siden. Mysigt och intressant att se en uråldrig stad jämfört med Shanghai med alla sina skyskrapor!
Lunchen blev på ett litet mysigt teahus, bestod av vårrullar med något grönt i och ris blandat med grönsaker till. Gott, blev riktigt mätt också! Där inne fick man ett bord i små rum som var dekorerade, vita väggar med bruna detaljer, snyggt!!
Självklart fanns det massa försäljare men det blev inget köpt idag, orkade inte plus att det var inget som jag ville ha heller. Annars var staden riktig mysig och vädret var perfekt, 20 grader men disigt.
Bussen tog oss sedan vidare till Ningbo där vi ska spendera våra tre veckor framöver. På vägen dit åkte vi över världens längsta bro över havet, Hangzhou Bay Bridge, såg tyvärr inte mycket då det är disigt plus att det var motorväg så kändes inte alls som några 36km. Bussresan var varm och stolarna tog nästan kål på min rygg så fick ingen ro, men det ska kännas att man lever ibland!
Väl framme på universitet blev vi indelade i två grupper, några skulle bo i studentlägenhet och resten på hotellet där vi nu bor, lite jobbigt att vi har släpat på lakan etc. i onödan men det positiva är att väskan blev lättare nu!
Ska strax iväg med klassen igen, bussen ska ta oss till Wanda Plaza där vi ska shoppa saker vi kan behöva (de som bor i lägenhet framför allt) sen blir det till att SOVA!
GODNATT

#15

Nu har vi varit på The Jade Buddha Temple, tyvärr fick man inte fotografera den riktiga jade buddan så den ovanför är fel. Om jag ska klaga så tyckte jag att buddan kunde varit större, den såg mesigt liten ut..men det kostade 30kr så det var det värt!
Där inne fanns en kinesisk konstnär som enbart använde sig av sin hand och naglar till att måla landskapsbilder i kinesiskt bläck, fantastiskt fina så det gick inte att motstå. Tekniken är en gammal familjetradition och anses vara väldigt unikt.
Vi provade på den vegetariska restaurangen inne på templet, jag åt vegetariska köttbullar med bambuskott & soya. Riktigt gott men orkade inte allt för köttbullarna var enormt stora. Servetten kostade hela 2kr haha och vi använde dom inte ens.
Nedanför sitter gänget, fr. v. Michelle, Wei, Marika & Hannah

#14

Not suprised! En irriterande mosquito har väckt mig i två nätter nu och självklart försökt suga livet ur mig, sju myggbet lyckades hon med innan jag fick tag på henne den här natten!
Hade lektion i kinesiska igår med Wei Wei som lärare, det är kul men klurigt för de pratar i fyra olika tonlägen och det är svårt att få till ibland. Men några ord kan jag allt säga och förhoppningsvis lära mig någon mening på den här resan! Efter språklektionen kom ett gäng svenskar (som bor och jobbar här i Shanghai) och berättade om deras upplevelser som de har fått under den tiden de varit här. Mycket intressant!
De sista dagarna har vädret varit grått och disigt med lite småregn, inte lika kul men idag ser det ut att spricka upp lite grann. Sista dagen i Shanghai förresten, ska bli kul att få se något nytt ställe nu för det känns som man gjort och sett det mesta här. Innan klockan 07:00 ska vi ha checkat ut imorgon bitti, gissar på att alla kommer se ut som zombies med varsin packning...nu ska vi iväg med Wei till the Jade Buddha TempleHARÉ

#13

Besök på Shanghai world Expo 2010, lite små häftigt men hade förväntat mig något mer. Man kan nästan kalla Shanghai för "arkitekturernas lekland" de flesta byggnader har sitt egna speciella utseende och det förändras titt som tätt.

 

Även provat på tunnelbanan, nu fattas bara båt och mopedtaxi så har vi provat på alla färdmedel. Fast vi missar nog bussen för den vi ska åka med på lördag räknas inte riktigt då den privat beställs, antar jag då vi ska stanna i en liten by på vägen. Får ta och prova på bussen i Ningbo eller Bejing kanske. Tunnelbanan var som förväntat, en massa folk som trängs!

 

Jag, Michelle & Hannah har provat på fotmassagen på hotellet, behövdes efter några dagars vandring på hård asfalt! Vädret har inte varit så kul idag, molnigt, blåsigt och lite vattendroppar. Som tur är kommer regnet nu på kvällen! Imorgon händer det inte så mycket förutom föreläsningar, ska komma före detta elever från tekniska högskolan som jobbar här i Shanghai, lite intressant.

 

Förut åt jag det starkaste någonsin som jag provat på, trodde bokstavligt talat att eld skulle komma ur munnen på mig fall jag talade! Överdriver inte att det brann i magsäcken på mig...blev mycket ris och vatten för att lugna ner hettan! Antingen smakar maten knappt något eller så är det vrål starkt, en liten besvikelse hade förväntat mig mycket kryddor. Hoppas på att det bara är storstads maten och att det blir annat i Ningbo. Saknar inte den svenska maten (än) trots det..

 

HARÉ

 

Marika, Wei Wei, Jag & Michelle framför Expo, Hannah är fotograf.


#12

Det gick bra att ta sig till det andra hotellet, var bara att hoppa in i en taxi och det är alltid lika spännande för man vet aldrig vilken väg de tar eller hur det ska sluta! Som jag sagt förut så tutar de bara och gasar, blinkers kan betyda olika saker - att jag ska svänga eller att andra ska köra om, helljuset är ett bättre kommunikationsmedel på kvällar och används när folk ska flytta på sig. De har satt in tutan för en orsak så varför inte använda den maximalt, saker är ju gjorda för att användas!

 

Hotellet har sina positiva och negativa sidor fall man jämför med det innan. Positiva att det är en ordentlig toalett, två sängar så vi slipper "slåss" om täcket och att det är bättre ljudisolerat. Mindre bra är att det saknas kylskåp fall vi vill handla lite frukt och dricka kallt vatten, well that's life!

 

Sinoteket, som är med och arrangerar sakerna åt oss, bjöd på välkomst middag på en mysig restaurang runt hörnet. Satt vid runda bord med maten i mitten på en snurrskiva. Kineserna bevarar allt när de lagar och äter allt som går också, nu på middagen så serverades det bl a. räkor och de var såklart inte skalade. Tror min mage kommer ta minst en vecka på sig att smälta ner räkskalen, haha. Kan inte påstå att det var godare med skal på men det var inte så hårt som jag trott, lämnade faktiskt huvudet så långt ville jag inte gå!

Efterrätten var någon vit slemmig soppa med vita bollar i (fick förklarat att de var någon slags blomma), kan säga att de var mycket svåra att svälja...när man tuggade på dom så svällde de upp i hela munnen, smakade knappt något. Har blivit lite bättre på att äta med pinnar men har inte riktigt fått in tekniken men har ett antal dagar på mig att lära mig..lite tråkigt för man får inte alltid med pinnar, det beror på vilken mat man beställer!

 

Vi fick en rundtur i området också, gick till People's Square, en stor park med ett litet nöjesfält, blir nog till att gå dit med kameran en annan dag för nu hann man inte riktigt med att fotografera i farten. Till slut hamnade vi i Yuyuan market igen så vi kände oss som hemma! Har inte varit min kamera dag heller måste jag bara säga...

 

 

På kvällen vandrade vi bort till the Bund (igen) tog nattfotografier och gruppfoto med klassen. Kändes konstigt att se klasskompisarna, det är fel miljö helt enkelt! Märktes tydligt att vi kommit närmare centrala Shanghai, det är betydligt fler folk och byggnader. Gillar verkligen Shanghai, speciellt på kvällen! Det är riktigt mysigt med alla lampor och höga byggnader, kan inte sluta titta och beundras av det! Man känner sig väldigt trygg också, har inte fått någon dålig känsla av att gå omkring på stan sent. Människorna är väldigt trevliga och de bemöter en på samma sätt som en själv gör mot dom.

 

Roligt att få lära känna nya människor med annat språk, en tjej ur Sinoteket, Wei Wei är jätte söt, trevlig och duktig på språk, vi har lärt henne några meningar på svenska. Ska försöka lära mig lite kinesiska också, det kommer bli en tuff utmaning men det är så livet ska vara! Oj det blev ett väldigt långt inlägg idag, hehe är uppe i varv nu efter träningspasset och koppnudlarna..vi har schema att utgå ifrån så kommer hända saker hela tiden, inte säkert det blir uppdateringar varje dag men ska försöka!

 

GODNATT


#11Nu ska vi strax checka ut härifrån och ta taxin till andra hotellet, får se hur nätuppkopplingen är där borta. Annars blir det ingen uppdatering fören på Lördag när vi ska till universitetet i Ningbo.
HARÉ

#10

"You are the light that's leading me to a place where I find peace "

 

NEE-HAO (Hej)

Förmiddagen har spenderats på yuyuan marknaden, grymt mycket folk! Haha jag & Hannah köpte oss varsin kinahatt, är bara ett måste om man har varit här..människorna glor dagligen men med den här hatten så granskade de en från topp till tå! Har glömt att berätta att vi blir fotograferade lite då och då tillsammans med kineserna och deras barn. Några fotograferade oss när vi satt och åt äpple på en bänk, kul att man kan glädja någon för roligt hade de i alla fall!

 

Även denna eftermiddag var vi i Puddong fast idag besökte vi Shanghai Ocean Aquarium, var väldigt mörkt där inne så var svårt att få till bra bilder men några lyckades bli skapliga. Solen skiner fast det blåser kallt men vi har lyckas få lite färg i ansiktena ändå. Mer sol, ja tack!!

 


Sista natten på det här hotellet, imorgon kommer skolan och då ska vi flytta några gator bort... kommer bli en del aktiviteter bl a. besöka teahus, Shanghai world expo, kaligrafi, laga kinesisk mat och prova på thai chi. Känns som det var igår vi landade, dagarna tycks gå fort..både positivt och negativt!

Jätte kul att se att så många följer min blogg, ännu roligare när man får kommenterar också :D
HARÉ GOTT

#9

Nu på kvällen var vi över i Puddong och besökte Jinmao Tower för att få se Shanghai på natten när det är som finast! Tornet har totalt 88 våningar vilket motsvarar 340 meter, inte det högsta men det är högt! Hissen var inte att leka med heller, redan från 40 meters höjd började bromsarna att slå in, kan lova att det kändes i magen och öron! I tornets centrum är det helt tomt också så man kan titta ner...läskigt coolt!
Dags för att sova, klockan är redan 22:30 och i morgon väntar nya äventyr..
GODNATT

#8

 

Vandrade iväg till området Luwan på förmiddagen (ca 2km), där hade de ett sju våningars köpcenter med bara kamera saker och vi var såklart tvungna att gå dit! Michelle, Marika och Hannah hittade var sina polfilter. Vädret har inte varit lika fint som i fredags, helgen har varit molnig med några plusgrader och blåst. Men det ser ut att bli bättre i veckan som tur är, de varnade oss innan att det kan växla från dag till dag så förberedd är man allt!

 

Dagens rätt var Chicken with soya sauce, smakade inte så mycket som man kanske trodde. De verkar koka allting..skulle önska att de stekte eller wokade lite mer så det blev knaprigare, men men det är en smaksak! Den lilla bladskålen innehöll kål kryddat med vitlök, gissar att det är för att kyla ner strupen fall det är starkt. Soppan smakade något som vi inte riktigt kunde sätta fingret på, jag tyckte det smakade som trä, michelle tänkte på kex och marika tyckte den var skum och speciell. Godast av allt var riset, kycklingen det lilla som fanns bestod mest av svamp och smakade mest svamp också. Men det var helt okej för mig som inte gillar det!

 

 

 

Jag & Michelle provade även på de små gatuköken utanför hotellet, vet inte alls var det innehöll de kunde tyvärr ingen engelska. Det smakade nästan som vårrullar, till det hade man någon soya och sambal oelek liknande. Vi ska prova på något som ser ut som pannkakor med något grönt och kryddigt på imorgon..det är riktigt kul att smaka på nya saker!

 

 

Kineserna dricker alltid varmt vatten till maten, röker överallt (till och med där det är förbjudet), spottar gör dom och det kvittar fall det är inne eller utomhus och de kan gå in på en restaurang bara för att sova.

 

Har både sätt ambulans, polis och brandbilar som ryckt ut, det enda som låter något är brandbilarna. Poliser och ambulanser kan stå i trafikkö med blåljus och vänta på att kunna köra förbi, de har inte så bråttom...klart det är svårt i den här trafiken men då vet man fall det händer något så är det brandbilen man ska ringa för de kommer snabbast fram!

 

 

Vårt fina rum med en "öppen" toalett, verkar som man inte ska ha någon dörr då man sitter med benen i dörren fall man stänger. Sängen är stenhård men än så länge har jag inte ont utav den, snarare tvärtom. Trodde att jag även skulle känna av riskudden också eftersom den kudden jag är van vid är 1 cm hög..men nacken har inte klagat än och det är bara bra det!

Enda man kan klaga på i duschen är att vattentemperaturen växlar från iskallt till skållhett men det kan vara för att det är svårt att pumpa upp vattnet till 14:e våning. Bara att bita ihop och duscha snabbt..

 

Det som är jobbigt nu, förutom att jag saknar ett antal personer, är att jag borstar tänderna med en vanlig tandborste istället för en elektrisk. Om man en gång vant sig vid elektrisk kan man knappt gå över till vanlig då man inte får samma rena känsla i munnen. Tackar någon smart person som kom på att man kunde tugga på gummi!

 

HARÉ


#7


The Bund, typiska turistkortet..Idag har vi turistat runt i Shanghai, besökte först The Bund (plats med historiska byggnader) men idag var det disigt så några finare fotografier blev det inte. Vi planerar att gå tillbaka dit någon kväll och fotografera! Sedan besökte vi Yuyuan Garden, jätte fint med växter och typiska kinahus. Vidare gick vi runt på stan och kikade runt i lite affärer, blev inga köp idag i alla fall. Har ätit majskolv på pinne idag, kokades i någon olja och sen lite salt på, helt okej lunch smakade mest salt. Besökte en toalett förut som inte riktigt såg ut som den brukar, stolen var nersänkt i marken, nästan som ett hål, så man fick stå upp. Funkade fint men tyckte att de kunde skippat de onödigt blanka golvet...
Deras engelska är lite rolig ibland när de försöker översätta "TOILET: Please walk downstairs and go backwards"
HARÈ

Yuyuan Garden

#6Marika på vår balkong


Tuta & Kööör! Om du ska köra i Shanghai ska du vara stresstålig, bra lokalsinne och våga ta för dig...först åkte vi Shanghai Maglev Train i 430km/h och sedan taxi till hotellet, gillar att här är trafikljusen utsatta för att du ska göra fulingar. Mycket smart att visa hur många sekunder det är grönt och rött också så slipper man bli irriterad på att det "aldrig" slår om!

 

Rummet delas med Marika på 14:e våningen och har inte riktigt vant mig vid höjden ännu, kanske blir bättre i morgon eller så får jag låta bli att luta mig ut över staketet och kolla ner.. Vädret är fint men disigt, graderna låg runt 20° det är underbart med lite värme!

 

Idag har vi tagit en liten promenad runt vårt område(Nanpu) finns mycket intressanta smårätter att smaka på, de står längs med gatorna med småkök eller fruktstånd, luktar väldigt gott i alla fall! Och självklar t har de folkströmmar + trafik här med, mopederna stryker längs med armarna ibland och en del mopeder är ljudlösa dessutom. Samt att de tutar konstant för att andra trafikanter ska uppmärksamma dom när de gasar förbi, så det är aldrig tyst här.

 

I morgon ska vi till parken Yuyuan Garden och fotografera, kommer bilder på det såklart! Just nu sitter jag och skriver för att hålla ögonen öppna så man inte vaknar mitt i natten klarvaken..somnade förut i två timmar, tog inte en sekund innan jag hunnit somnat in. Känns i huvudet att man rest i nästan 24 timmar(i fall man räknar in tidsskillnad och alla väntetider)

 

HARÉ

 

 

Utsikten från balkongen


#5

 

Hannah på planet

 

Somnade som en stock direkt när jag la mig ner igår, det var otroligt skönt att få sova när man inte fått göra det ordentligt i en veckas tid. Dock väckte far mig tjugo över åtta och undrade om vi var på Arlanda ännu, mamma hade blandat ihop tiderna - inte lätt att hålla reda på, knappt så jag gör det! Dock gjorde de inget då mitt alarm skulle gå på ungefär vid den tiden. Smidigt med pendeltåg, jag gillar det! Känner mig inte lika lost som jag kan göra ibland i Göteborg, dock vandrade vi fram och tillbaka rätt mycket igår då är det inte konstigt man känner igen sig.

 

Duktiga som vi är var vi i mycket god tid till Arlanda, kunde äta i lugn och ro för att sedan ställa sig längst fram i kön till in-checkningen. Killen i disken glömde sätta dit en transferlapp på Michelles väska så det var 75% chans att den kom med i Moskva! På säkerhetskontrollen fick vi packa ut både dator och kamera, folk var lagom glada när vi var längst fram och stoppade upp hela kön!

 

 

Planet till Moskva gick fort, endast två timmar men det kändes mer som fyrtio minuter. Mest spännande var vilken mat vi skulle få, då vi skulle få vegetariskt alla tre fast vi bara hade betalt för en! Kallpasta med frukt och macka, helt ätbart.

 

 

Hannah, Michelle, MarikaFlygplatsen i Moskva var riktig snygg och fräsch, speglande golv och allt skulle blänka...flyget till Shanghai blev försenat för att de var sega med att släppa in folk genom boardingen. Självklart skulle ryssarna stå och röka i kön, sved "gött" i hals och ögon...Var lite lyxigare på detta planet än det innan, vi hade egna tv-skärmar framför oss där vi kunde se på film, spela spel och lyssna på musik. Häftigaste av allt var att vi fick se starten och landningen på skärmen!!

 

Michelles bagage var med också! Slapp hon vänta en dag på det också..HARÉ

 

Var inte lätt att sova som alltid på plan, men fick kanske två timmars vila i alla fall..vi kommer nog sova djupt allihop ikväll!


#4

 

"Time, everybody's looking for time"

 

Då var vi på väg mot äventyret! Har precis kommit upp till huvudstaden och sitter på Vapiano med Michelle och äter pasta. Förstår mig inte på folkströmmarna i tunnelbanan, det kan bara byta håll så går du helt plötsligt mot alla. "Vad hände där?!" så kan det hålla på att byta flera gånger...jätte konstigt, gäller att hänga med i svängarna (eller skapa sin egen ström, det går bara man vill!)

 

åka pendeltåg..

 

Som tidsfördriv medan vi väntade på de andra två vandrade vi omkring på drottninggatan, inte mycket att ha. Köpte ett par hörlurar eftersom jag glömde mina, visste att det skulle vara något som stannade hemma. Besökte kulturhuset för att kolla på fotoutställningar av Gregory Crewdson & Anneé olofsson, Gregory gillade jag bäst, även sätt förut med gymnasiet..jag har aldrig mått illa i en hiss förut som jag gjorde i kulturhusets, fy fan den var inte att leka med!

 

På kvällen åt vi alla fyra ute på Singel Bulten, litet mysigt ställe med sneda dörrar...fick bli en köttbulletallrik med lingon till, kommer inte få det på en hel månad så man får allt passa på! Dock var faktiskt Ikea's köttbullar godare..men de mättade och det var huvudsaken.

 

Var otroligt skönt att ta av sig ryggsäcken efter fem timmars släpande, skojade med Michelle och sa att vi kommer få en ordentlig oxnacke efter den här resan! Nu ska jag bara lägga mig ner och sova för mina ryggmuskler är totalt slut..Godnatt

 


Michelle i Stockholm


RSS 2.0